Onze Olympus E 520




Mousaka


Souvlaki


Oso buco

Youvetsi en Gyros

Sardientjes

Aperitief in Kavos Samos

Portokalia in Molivos, Lesbos







Zalmhapjes

Peultjesmelange

Hazenrugjilet

Lintmacaroni

Prosciutto

Ajam Pangang


Kofta

Sateh

Mihoen

Moksi Alesi





















     


          Griekse recepten van Janice                                                                                                 

De Griekse keuken wordt beschouwd als één van de gezondste, omdat  het eetpatroon vooral bestaat uit vis, olijfolie, zeevruchten, groenten, peulvruchten en mager vlees.
Uit eten gaan is overigens een van de favoriete bezigheden van de Griek, maar hij zal dit nooit alleen doen. Een maaltijd is een sociaal gebeuren en een gezellig samenzijn voor de Grieken.

Voorgerechten

Omelet met ui                                                                       
Pitabroodje met garnalen                              
Spinaziepasteitje                       
Tirakia

Hoofdgerechten

Bakalyaros
Keftedes                                         
Kotopoulo sto fourno
Mousaka
Pastitsio
Souzoukakia 
Stifado                                       
Youvetsi

Bijgerechten/ Nagerechten  

Baklavas
Bechamelsalsa
Galaktoboureko
Paddestoelensalade   
                                     

Deze gerechten zijn voor 4 personen, tenzij anders vermeld.

Ontbijt:
Grieken nemen zelden de tijd om uitgebreid te ontbijten. Een  koffie en een kaastaartje (tiropita) of een sesambroodje (koulouri, een ringvormig broodje van deeg en sesamzaad) is voldoende. Het is de minst belangrijke maaltijd van de dag.

Lunch:
Voorgerechten, meze
s (μεζές) genoemd, zijn het visitekaartje van de Griekse keuken.
Appetizers of mezes kunnen na twee uur 's middags als voorgerecht geserveerd worden (zoals gegrild vlees, verse sla, gekookte groenten en gebakken vis), maar vaak zijn ze een maaltijd op zich.
Ze zijn warm, koud, gekruid of hartig, eenvoudig of geraffineerd, vaak meestal geserveerd met wijn of anijssmaak likeuren als ouzo of zelfgemaakte tsipouro.

Avondmaal:
Grieken nemen uitgebreid de tijd voor het avondmaal, dat als het belangrijkste wordt beschouwd en vaak heel laat op de avond begint. Gezelligheid en samenzijn, uitbundig luid converseren tijdens het eten en soms zelfs met de televisie aan, hoort gewoon bij een Griekse maaltijd.

Desserts:
Het nagerecht staat meestal niet op de kaart. Nadat je om de rekening hebt gevraagd, wordt  een schaaltje met watermeloen (karpoezi) op tafel gezet, of  yoghurt met honing (yaourti me meli), of portokalia me mawrodafni, een nagerechtje op basis van sinaasappels en Griekse rode dessertwijn.
Desserts, bekend zijn baklava, galaktoboureko - zie hierboven-  melomakarona: honing koekjes met walnoten en revani: cake met siroop en worden vaak in de namiddag gegeten.

Snacks in  fast-food stijl:
Vooral in de grote steden, verkoopt men bij kleine kraampjes pita gyros of souvlaki, aangevuld met tzatziki, uiringen en tomaat of zelfs met frites.


Extra info:   

Info olijfolie
Kookinfo
Griekse Wijnen








Recepten uit andere landen:


Nederland   

Avocado-Spinaziesalade
Beenham koffieglazuur
Eicurry met broccoli
Gehaktbrood
Kabeljauw kruidenboter
Kip met mosterd
Paddestoelentaartje
Peultjesmelange met noten
Sinaasappelmousse
Tongrolletjes
Visterrine van zalm
Witlofbootjes met zalm
Zalmhapjes
Zeeduivel  hazelnoten



Frankrijk 

Aardappel-truffelgratins    
Bonbon van zalm en forel
Hazenrugfilet in rauwe ham
Parmentier paddestoelen
Peren in rode wijnsiroop
Romige vissoep
Roomchampignons   



Italië

Frittata met krab
Insalata di pasta avocado
Insalata del pollo e melone
Kabeljauw fettuccini
Lintmacaroni kruidenkwark
Pesto Lam
Prosciutto rolletjes
Salade van carpaccio


Indonesië

Ajam Pangang
Bananensaus
Perkedel Bali
Zoetzure kip
Zure komkommers

India

Kofta


 China

Gemarmerde eieren
Gestoomde kip
Gevulde eipannenkoekjes
Saté met kip



Singapore Singapore
Mihoen Singapore



Suriname

Duiveltjes Kip
Moksi Alesi
Surinaams Gehakt
Surinaamse Kip