Kokkari algemeen
Restaurants, bars in Kokkari
Kokkari Hotel Athena
Pythagorion, Ireo, Papa beach, Votsalakia
Samos-stad,Moni Zoodochos Pigis,Moni Aghios Zonis,Ormos Kérveli

Sámos Noord (Egeďsche eilanden)  

Het noorden van Samos
Van Kokkári via de kustweg langs verschillende prachtige baaien met kristalhelder water, via Lemonaki, Avlaki, Ag. Konstantínos, Ag. Nikólaos, naar Karlóvassi is een aantrekkelijke, uitnodigende tocht.
Zeker als je nog even ter afwisseling, de bergdorpen Vourliótes, Manolátes en de Vallei van de Nachtegalen aandoet.

Lemonakia Beach

Deze prachtige baai met kiezelstrand ligt op slechts enkele kilometers van Kokkari. Het strand is te bereiken via een hellend pad of via traptreden. Het gebruik van de ligbedden met parasol kost je € 6. Voor een heerlijke lunch in echt Griekse stijl, kozen wij de taverne van Dimitri, waar de mousaka en de salade heerlijk smaakten.

Lemonakia Beach   

     

   Mousaka bij Dimitris    

Even verderop vind je nog twee prachtige baaien, Tsamadou en Tsabou,  met keien en kiezels en hier loopt de zeebodem snel af.

Avlakia

Even voorbij deze plaats, na een aantal scherpe bochten vind je de (ruime) afsplitsing de bergen in, naar Vourliotes.

             

Vourliótes

Na een aantal haarspeldbochten kom je in Vourliótes aan, op 300 m hoogte aan de voet van de berg Lázaros. Dit dorp heeft de grootste wijnproduktie van het eiland.

Het is zeker een van de mooiste bergdorpjes van het eiland en met oude winkeltjes en een leuk klein centrum, waar vooral de Grieken  nog samenkomen. Aan de rand vind je een traditioneel bronnenhuis van de bron Péra Vrisi. Het centrum is autovrij en op de kleine parkeerplaats zal je dus de auto moeten parkeren. Hier begint ook een van de meest geliefde wandelpaden naar Kokkari. (4km).

            
Er zijn enkele favoriete restaurantjes zoals op de kleine platia: Blue Chairs, te herkennen aan de blauwe stoelen en een groot blauw bord waar het menu staat opgeschreven.

       

Even verder, na 50 m vind je in het straatje achter de platia, de Odós Proodoú, -ook al met blauwe stoeltjes- het restaurant Gálazio Pigadia van Christos Chiou, bekend (volgens de kaart) om zijn stifádo, gyros en kip in wijnsaus.

    

Vallei van de nachtegalen

Op weg naar Manolátes klimt een weg met zeer veel haarspeldbochten, in de beschutting van een wonderschoon bos van hoge platanen, de berg omhoog. De weg doorkruist soms beekjes met helder stromend water en langs de weg zijn kleine parkeerplaatsen (met bronnen), waar paden het rivierdal in lopen.

                 

                                     

Langs enkele tavernas, waarvan er enkele al vervallen zijn (zoals "The Oassis of Samos"), kwamen we aan bij restaurant Panóroma, met een overweldigend uitzicht. Uitstekende omeletten en -volgens de kaart- traditionele gerechten van de houtskoolgrill.

                                     

Karlóvassi en het strand van Potami

Karlóvassi is de tweede haven en op een na de grootste stad van Samos. Even voorbij de stad ligt het het (mooiste?) strand van het eiland, met zijn helderblauwe water en kiezels. Hier begint ook een pad die naar de watervallen voert.

           

Strand van Potami                                       

Aghios Nikolaos kerk
Op weg naar Potami kom je een zeer opvallende, originele kerk tegen.

                                          

        

Uitgaan in Kokkari

Naar Samos