Kokkari algemeen
Restaurant, bars in Kokkari
Kokkari Hotel Athena
Lemonaki, Vourliotis, Vallei van de Nachtegalen, Karlovassi
Pythagorion, Ireo, Papa beach, VotsalakiaSámos Oost (Egeďsche eilanden)  

Het oosten van Kokkari

Samos -stad (Vathi)

Samos of ook wel Vathi genoemd, is sinds 1832 de hoofdstad en het economische middelpunt van het eiland. (Daarvoor was de hoofdstad
De stad ligt op een glooiende helling en de neo-klassieke gebouwen verraden de economische macht van weleer.

Uitzicht op Samos-stad    Samos stad met de haven    Samos stad

Rondom de haven is het eigenlijke centrum, de boulevard Th. Sofoúli,  met als middelpunt de Platía Pythágorias, met een aantal cafés. Het is best wel moeilijk je auto te parkeren op deze boulevard, want de meeste (Griekse) autos zijn soms wel drie dubbel geparkeerd ! Maar aan het begin van de kustweg is een ruime gratis parking aan de kade.

Boulevard Samos-satd          

         

Vanaf het "alterno café" Ireon heb je een mooi uitzicht op het plein en de boulevard. De bekende kiosk (perístero) ontbreekt zeker niet en veel kraampjes met kleding en andere snuisterijen langs dit plein maken dit het ontmoetingpunt voor de jongeren.
                                
Cafe Ireon          

Op dit plein bevindt zich een marmeren leeuw, door 4 palmen geflankeerd, die aan de Griekse vrijheidsstrijd tegen de Turken herinnert.

                 
 
Daarachter loopt een voetgangerszone, Kapetán Stamati, met veel winkels en, die tot aan het kleine stadspark, het stadhuis en het Archeologisch Museum doorloopt. In dit zeer kleine stadspark is het een "oase van rust", met een leuk cafeetje in het midden. De Ag. Spyridon kerk achter het stadspark, heeft een mooie hoge koepel.

  Ag. Spyridon kerk    

            Stadspark van Samos-stad                    

Het oudere stadgedeelte, Ano Vathi, ligt wat hoger op de helling gelegen. Oplopende straatjes, met gebouwen met gebeeldhouwde balkons en kleine stenen huizen met kraakheldere drempels doen je denken dat de tijd even teruggedraaid wordt in de "vergane glorie" van het folkloristische Ano Vathi .

        

Wijnopslag bij restaurant Christos  (meer een museum met oude verzamelingen en zelfs met een oud rijtuig) aan de Platía Agíou Nikoláou met de Ag. Nikólaos kerk als trekpleister.

          

 

Moni Zoodochos Pigis

Ongeveer 5 km van Vathi ligt het nonnenklooster op 308m hoogte, dat omringd wordt door hoge dennenbomen en cypressen. Van hieruit hebt je een prachtig uitzicht op Turkije en het oosten van Samos. Al bij de ingang staat dat het binnen streng verboden  is om te fotograferen of te filmen. (....Toch stiekem een foto gemaakt ..... en een non was daar niet blij mee !)

      

Moni Aghios Zonis

Ten zuiden van het nonnenklooster ligt dit oude klooster, dat een beetje een vervallen indruk maakt. De binnenplaats bevat veel "onwerkelijk uitziende" bloemenpracht.

       

     

Ormos Kérveli

Een Duits echtpaar vroeg ons in Aghios Zoni de weg naar de Kérveli baai, dat zo prachtig gelegen was, wisten zij zich nog na 8 jaar te herinneren, maar zij hadden helaas geen goede kaart. Wij dus wel en na hun de weg gewezen te hebben, besloten wij daarna ook naar deze mooie baai te rijden: bij de kruising bij Paleokastro loopt een kronkelige weg naar Kervelis.
En zij hadden gelijk: wat een prachtige baai ..........!

   
De ligstoelen zijn gratis (wel na gebruik even terugbrengen), echter zonder parasol, maar gelukkig waren er veel bomen die voor de nodige schaduw zorgden.

                

Bij restaurant "Sea and Dolphin", direct aan zee, gebruikten wij de lunch: "Miedhja (mosselen) saganaki" een heerlijk gerecht !


Naar Samos