Kokkari algemeen
Retaurants, bars in Kokkari
Kokkari Hotel Athena
Lemonaki, Voutliotis, Vallei van de Nachtegalen, Karlovassi
Samos-stad,Moni Zoodochos Pigis,Moni Aghios Zonis,Ormos Kérveli
Sámos Zuid (Egeďsche eilanden)  

Het zuiden en zuidwesten van Samos

Pythagório

Het "mondaine" Pythagório is een van de belangrijkste toeristische centra van het eiland.
Behalve het Doryssa Bay hotel (kort voor de afslag naar Potaki) heeft men hier -gelukkig- niet gekozen voor hoogbouw hotelketens. De stad ligt schitterend op de helling van een mooie baai, met heel veel terrassen en veel vissersbootjes, maar ook veel luxe zeiljachten die de haven aandoen.

Vanaf een van de vele terrassen rondom de haven, kan je dus toezien op de bedrijvigheid van de boten (...niets dus, op het hete middaguur, constateerden wij!)

        
  
Aan de pier staat het standbeeld van Pythágoras en langs de kade ligt het (zeer kleine) Remetáki- strand met grove kiezels.
De lange winkelstraat, die naar de haven toe loopt, heeft veel winkels, waaronder souvenirs- en kunstwinkels.

                        

Aliki en Psili Amnos (Oost)

Ten oosten van de stad ligt Limni Alikes, een beschermd natuurmeer, waar tot in het voorjaar flamingo's, ooievaars en pelikanen verblijven. De zeer rustige taverna Mirtos, met een ruime parking, ligt aan een mooi kiezelstrand en wat op zijn minst opvalt zijn de opvallende parasols !

Even verder op ligt Psili Amnos aan een mooi zandstrand (betekent 'fijn zand'), met enkele tavernas en waar parasols en ligbedden te huur zijn. Hier houdt de weg op. Wil je nog meer naar het oosten, naar de baai Klima of Posidoniou, moet je dus terugkeren en de weg om het meer Alikes nemen.
(Voor de duidelijkheid: voorbij Votsalákia ligt ook nog een Psili Amnos - Zuid-West)

Limni Alikes  Cafe Mirtos Limni Alikes  Psili Amnos

Heraion

Het officiele heiligdom van Samos, waar de godin Hera opgegroeid zou zijn. De kustweg van Pythagório naar Heraion is de "ieri odos" (heilige weg). Van de tempel staat nog een 10m hoge zuil overeind, voor de rest zijn er alleen maar muurtjes en fundamenten bewaard gebleven.

Heraion zuil          Heraion

Ireo

Oorspronkelijk een vissersplaatsje en kennelijk nog vrij nieuw voor het (massa)toerisme. Met haaks op elkaar gelegen straatjes, naar amerikaans voorbeeld. (?) Het is er vooral erg stil rondom de autovrije boulevard (paralia) en het mooie pleintje (platia), waar enkele winkels aanliggen. Een plaatsje voor een relaxte, rustige vakantie !

Ireo      

     

Papa Beach

De 700m lange weg van Ireo naar Papa Beach gaat na enige tijd over in een zeer slecht begaanbare weg. Je wordt lekker door elkaar geschud ! Maar het resultaat mag er zijn: in een prachtige kalkstenen baai met kristalhelder water tussen prachtige rotsen ligt een werkelijk en onvergetelijk snorkel- en zwemparadijs ! (aan de entourage te zien uit de hippie-jaren?)  
De hartelijke Kostas en bijzonder lieve Maria runnen de plaatselijke taverna met lekkere snacks en drankjes. Niet vergeten zwemschoenen aan te doen.(zee-egels !)

Papa Beach bij Ireo           

                        

Via het binnenland naar de zuid-westkust

Mytilinií

Een zeer langgerekt dorp en smalle straatjes, destijds door emigranten van Lesbos gesticht. Hier heeft men bijzondere vondsten gedaan in de vorm van versteende beesten, die hier een aantal miljoenen jaren geleden in de omgeving leefden. Alles staat uitgestald in het Oudheidkundig en Natuurkundig museum. Een grote militaire basis is tevens ook aanwezig en toeristen komen hier nauwelijks.

Chora

Chóra was tot 1832 de hoofdplaats van Samos. Enkele oude woonhuizen herinneren nog aan die tijd, maar de rest (nieuwbouw) stelt tegenwoordig niets meer voor. De beide tavernas van dit plaatsje, zo vertelt men, behoren tot de beste van het eiland ! En dat konden wij ook wel merken, want in restaurant Sinadisi (betekent: ontmoetingsplaats) was de "Pizza Amore" een verrukkelijke pizza van de plaat. (waar kom je die nog tegen ?)

Chora restaurant Sinadisi        

Koumaradéi 

Dit bergdorp ligt in het centrum van het eiland en is een van de oudste dorpen van Samos. Traditionele ambachten vind je hier nog: pottenbakkers, keramiek en het oudste weefgetouw van het eiland. Bij Athanasios Klironómos maakt men traditioneel aardewerk, zoals b.v. de Pythagoras beker (Dikea), bij Hydra maakt men rákou, een bijzondere vorm van keramiek, waarbij de kleuren op onvoorspelbare wijze in elkaar overlopen.
Verder vind je hier Het Weefgetouw die aparte (geweven) souvenirs verkoopt.

Het is een populaire bestemming van dagjestochten en toen wij in het nabijgelegen restaurant zaten, kwam er net weer een buslading Nederlanders aan.

Koumaradei

Pyrgos

Een traditioneel bergdorp, klein en onopvallend, zo ook het restaurant Stamna, maar wel zeer goedkoop. Het dorp ligt op 350m hoogte en heeft een rijke productie van honing, druiven en wijn. Beroemd zijn de geweven kleden van Pyrgos.
Hier kruisen de wegen elkaar vanuit de dorpen in het zuiden en vanuit Karlovassi.

Pyrgos      
Langs de weg kom je allerlei winkels en stalletjes tegen waar men honing kan kopen, gedroogde kruiden en etherische oliën voor aromatherapie.
Een mooi uitzicht in de buurt van Platanos, op 550 m hoogte, over het Kérkis gebergte en de zuidkust van Votsalákia.

      

Koumeika en Ormos Koumeikon

Een stil dorpje aan de zuidkust en havenplaats van het plaatsje Kourmeika. (Ormos= baai) Er zijn enkele tavernas waar ook de Grieken nog samen komen.

 Koumeika                                 

Ormos Koumeikon                 

Votsalákia

Aan de zuidwestkust ligt deze badplaats, rondom hotel Votsalákia Plaz, met een 3 km lang zand/kiezelstrand. De zee loopt hier langzaam af en is dus zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Langs de strandweg tref je tal van tavernas, winkeltjes, supermarkten, bars en discotheken aan. Beginnnend bij Kámbos strekken zich naar het westen toe kilometers lange zand - en kiezelstranden uit, met vele kleine en rustig gelegen baaien.
Ten westen van Votsalákia ligt Psili Amnos (zuid-west) met een paar hotels en tavernas met een mooi zandstrand.

        
Een zeer warme douche voor Janice op het hete strand !  

Restaurant Akrogiali in Ormos Marathokambou met een maquette voor de ingang en mooie muziek van Stelios Kazantizidis.
'De beste zanger van Griekenland !' , zei de ober trots. Maar dat is toch Georges Dalares, dachten wij ?

              

     
Uitgaan in Kokkari