Een rondje rechts om het eilandEen rondje links om het eiland


Weather by Freemeteo.comThásos (Egeďsche eilanden) 

435 km2, 14.000 inw.

Thasos (ook Thassos, Grieks: Θάσος) is het "groene eiland" in de noordelijke Egeďsche Zee voor de kust van Thracie.
Op de berghellingen groeien veel eiken, kastanjes, platanen, walnoten, lindebomen en dichte dennenbossen, maar ook vele geurige gewassen en kruiden. De bodem is rijk aan marmer, zilver, goud en edelstenen.
Het is ovaal van vorm met veel gesloten baaien. Het hoogste punt is de berg Ypsario, 1045 meter boven de zeespiegel. Ten oosten van het eiland ligt het eiland Samothraki en aan de westkant heb je uitzicht op Athos.

Bereikbaar: via Kavala, airport Megas Alexandros. Van de luchthaven  is het 10 km naar Keramoti, de veerhaven.

Keramoti      Bootverbindingen: Keramoti - Limenas (Thassos-stad) in 40 min.     ferryboat in Limenas Thassos
Weather by Freemeteo.co

Op 27 juni 2005 zouden wij voor 3 weken verblijven in het familiehotel Corel Beach Hotel in Potós, dat in het zuiden van het eiland ligt.
Bij aankomst vernamen wij echter van de reisleiding, dat het hotel dit jaar was overgenomen door Hotel Tourist and Shipping Enterprises uit Kavala en nu dus Atrium Hotel heet.


              

Het hotel ligt middenin een schitterende tuin, met oude olijfbomen, eucalyptusbomen en acacia's. Het (wat verouderde) zwembad is overal even diep, dus niet geschikt voor kleine kinderen. En werd toch weinig gebruik van gemaakt, met de zee zo dicht in de nabijheid.
Bij het zwembad is een gezellige buitenbar, het domein van de zeer vriendelijke Vásso en Panis, die in de gehele tuin de drankjes bij de toeristen kwamen brengen....wat een luxe! Hier vindt je ook een overdekte ruimte waar je kon dineren. Elke dinsdagavond werd hier een barbecue gehouden.

Atrium zwembad                           Atrium bar

Atrium diner ruimte          Panis bedient ons    Vasso aan de bar     

Atrium tuin met Claudia en Mike        Atrium tuin naar het strand        

De tuin grenst direct aan het lange Potós zandstrand (met kiezels). Op het strand zijn gratis ligbedden en parasols voor de hotelgasten. De zee loopt geleidelijk af en is dus ideaal voor kinderen.
Op het strand wordt er door venters van alles verkocht, je hoorden ze luidkeels roepen: "fresh dooon" (donuts?), maar er waren ook gepofte maďs en pizza's te koop. Μaďskolven met een forse hoeveelheid zout erover heen gestrooid, vond ik een heerlijk tussendoortje !

         Aan de maiskolven

Aan de doorgaande weg naar Potós, zo'n 100m vanaf het hotel, ligt een taverne: Garden of Senses, in een authentieke Griekse tuin. De mezés is hier overheerlijk ! Vlak naast het hotel liggen ook nog twee tavernes aan het strand:
Sea Breeze en San Antonio Beach.  De laatste vonden wij veruit de beste! 

  San Antonio Beach      

Bij San Antonio Beach, gerund door Tassos Kapsageorgis en zijn familie, is het heerlijk eten en het is goed relaxen in de tuin  met een prachtig uitzicht op zee.

San Antonio op het strand   San Antonio tuin   Tassos verwelkomt je al !

Hier kan je de lekkerste gerechten van het eiland eten: overheerlijke 'midia saganaki' (mosselen), heerlijke verse kalamares, kotopoulo uit de oven of gegrild, of als lunch een werkelijk verfijnde 'spaghetti specia' of een 'tono sandwich' of 'salata' .... en er is een koud Mythos biertje van het vat, geserveerd in een gekoeld glas!

San Antonio  San Antonio   San Antonio bier/wijn van het vat
Als je hier niet gegeten hebt, dan heb je de beste keuken van het eiland Thassos gemist !

Potós

Vanaf het hotel is het nog geen 10 minuten lopen naar het dorpje Potós via het strand en zelfs nog korter over de doorgaande weg, maar deze is 's avonds slecht verlicht en je dient dus extra voorzichtig te zijn voor het voorbij razende verkeer. (vergeet dus geen zaklantaarn mee te nemen !) De bidhuisjes langs deze weg tonen aan, dat er weleens verkeersslachtoffers zijn gevallen.

Potos strand naar het centrum         Bidhuisje aan de kant van de weg                Potos ochtendsvroeg

Potos wachten op toeristen                             Potos op de boulevard specialiteiten te koop

Potós heeft een gezellige (autovrije) smalle boulevard, met vele tavernes, restaurantjes en bars, waar het  's avonds een drukte van belang is (de bekende pantoffelparade). Er worden ook  lokale specialiteiten van het eiland te koop aangeboden door 'particulieren'.
Bij de bar Tutti-Frutti, Tropical Bar, Anonym of café Margaritha begonnen wij onze avond met een aperatiefje en "mensen bekijken". Op het strand was er tot etenstijd (+-21.30 uur) volop bedrijvigheid.

Aan deze gezellige kleine boulevard vind je de taverne Irene van de eigenaar Konstantinos Melissopoulos en zijn Nederlandse vrouw Miranda.
 
Potos begin van de boulevard    Potos rest. Akrogiali         Potos bar Anonym

Boulevard Tropical bar  Strand tot 's avonds volop bedrijvigheid  Potos Taverne Irene

Potos zijstraatje              Potos Casa di Pizza

En verder de taverne Akrogiali, Casa di Pizza, Piatsa Michalis, Hakuna Matata en restaurant Poseidon.
In de smalle straatjes, die 's avonds ook autovrij zijn, vind je vele (souvenir)winkels, juweliers (Meandros) en nog meer tavernes en restaurants en ook nog een aantal pitta gyros/souvlaki eettentjes.
Het kleine haventje ligt aan het einde van de boulevard, met enkele restaurants.
 
Potos haven                              Potos strand bij haven   

Theológos

Op de kruising in het centrum van het dorpje Potós, gaat er rechts een weg door olijfboomgaarden naar het authentieke bergdorpje Theológos, dat amfitheater-gewijs tegen de helling van de berg is gebouwd.
In de smalle straatjes zijn vele leistenen herenhuizen in felle kleuren geschilderd. (vaak met behulp van zwavelhoudend koper, dat hier in de buurt gewonnen wordt)

                 

             Theologos Kleoniki

Op sommige plaatsen verbreden de straatjes zich tot schilderachtige pleintjes, waar eeuwenoude platanen staan. Moerbeibomen met hun grote bladeren en mastiekbomen omlijsten de straatjes, waaraan vele taverne's en kafeneions liggen, zoals Augoustos, Lambiris, Kleoniki (van Kosta met de grote snor!  


Pefkari

Na Potós loopt de kustweg dwars door een met dennen begroeid gebied naar Pefkari, dat net even voorbij het moderne Alexandra Beach Hotel ligt. Een mooi, fijn blond strand met enkele hotels (Akti, Ka-Pa-Hi en Esperia), tavernes en cafés aan de kleine boulevard. Op het terras van restaurant "Thassos" (wel een zeer toepasselijke naam) worden heerlijke verse sardines geserveerd.

Pefkari strand Potos strand vanaf Thassos restaurant Zonsondergang bij Pefkari

De mooiste zandstranden vind je aan de oost- en zuidkust:
Metallia, Alyki, Paradise Beach, Golden Beach (Chryssi Ammoudia en Chryssi Akti) en Makryammos.De 95 km lange kustweg loopt rond het hele eiland. Als je dus lang genoeg doorrijdt, kom je dus weer op dezelfde plaats uit. Vanaf Potós (in het zuiden) deden wij een 'rondje linksaf' langs de betrekkelijk vlakke westkust of 'een rondje rechtsaf' langs de rotsachtige oostkust.Een rondje rechts, via het zuiden naar de oostkust

Naar Griekse eilanden